Hapa zome

Tekstiilitaide on jo vakiintunut katutaiteen muoto ja sitä on näkynyt kaduilla esimerkiksi neulegraffitin, viirinauhojen, banderollien ja kangasinstallaatioiden muodossa. Halusin testata jotain sellaista, jossa voin kierrättää vanhoja tekstiilejä, kuten vaatteita, ja yhdistää niihin itselleni uutta hapa zome -tekniikkaa. Lyhyesti hapa zome on japanilainen grafiikan muoto ja tarkoittaa suurin piirtein lehtivärjäystä eli siinä siirretään vasaroinnin avulla kasvien luontaiset pigmentit kankaalle tai paperille. Mikä tahansa tuore kasvi asetetaan kahden kankaan tai paperin väliin ja sitten sen päältä hakataan vasaralla. Tällöin kasvin rakenne rikkoutuu ja se värjää kankaan. Prosessi on vähän samankaltainen kuin jos kaatuu nurmikolla ja housuihin tulee nurmikkotahroja. 

image1.jpeg

Haasteena on mielestäni, kuten aina taiteessa, valita värit ja muodot taitavasti, jotta lopputulos on mielenkiintoinen ja harkittu, eikä mikä tahansa epämääräisten rusehtavien väriklönttien joukko. Toiset muodot säilyvät paremmin kankaalla, kuten teräväkärkiset lehdet. Värjäsin ensimmäiseen testiin vanhan t-paitani skillan kukilla ja sinisen ja valkoisen yhdistelmä toimi todella kauniisti. Hapa zomessa minua viehättää erityisesti se, että voi työskennellä kasvien kanssa ja koska menetelmä on niin helppo, kankaan työstäminen tuntuu spontaaniudessaan vähän samalta kuin maalaaminen. 

image3.jpeg

Ainoa ongelma, johon en vielä ole löytänyt ratkaisua, on pigmenttien pysyminen kankaassa. Pidin kankaasta tehtyä viirinauhaa ulkona pari päivää ja värit haalistuivat saman tien kokonaan pois kun satoi kerran. Tämä ei tietenkään tullut suurena yllätyksenä, sillä kyseessä on hyvin väliaikainen tekniikka, ikään kuin hetkellinen ikkuna käsillä olevaan vuodenaikaan. Jotta tekniikalla voisi tehdä edes lyhytaikaisia teoksia, pitäisi tämä ongelma saada jotenkin ratkaistua. Lyhyen googlailun perusteella kankaan voisi käsitellä ennen värjäystä peitta-aineella (mordanting) eli aluminum potassium sulfaatilla, jolloin värin pitäisi pysyä paremmin. Tämä ei tietenkään ole mikään välipalaherkku vaan myrkyllinen mineraali, joten voi olla että hapa zomea on parempi ajatella juurikin hetken kuvana ja hyväksyä sen katoava luonne ulkotiloissa. Ehkä se herkkydessään muistuttaa myös paremmin ekosysteemien haavoittuvaisuudesta.

T. Essi

image0 (2).jpeg




Edellinen
Edellinen

Munatemperaa asfaltilla ja kukkaistutuksia tienviittoina

Seuraava
Seuraava

Luonnonmukaiset materiaalit väliaikaisessa katutaiteessa